Reportagen

Eskil Amdal: Knight of the Starfighter (Intervju på norsk)

En gruppe norske luftfartsentusiaster brakte nylig en Lockheed F-104 Starfighter tilbake i sitt luftige element. F-104 hadde sin jomfrutur i 1954 og ble bygd i serie fra 1956. Typen ble raskt standard avskjæringsjageren til USA og deres (NATO-) allierte. Egentlig var den «Starfighter» kalte F-104 en bemannet rakett med korte vinger og flyging med maskinen stilte følgelig store krav til pilotens ferdigheter. Spesielt i begynnelsen kom det til mange ulykker, noe som gav Starfighteren det tvilsomme ryktet som «Widowmaker», selv om det i et flertall av tilfellene var piloten og ikke teknikken som hadde sviktet. Austrian Wings (AW) har snakket med flygeren som har utført den første flygningen med en Starfighter i Norge siden 1983: Eskil Amdal (EA), 43 år gammel.

Zur deutschen Fassung vom 16. Oktober

AW: Herr Amdal, hvordan kan man se for seg deres bakgrunn som flyger?

EA: Min bakgrunn er først og fremst militær. Jeg begynte min flygerutdannelse i det norske Luftforsvaret 1994 og fikk «Vingen» på Sheppard Air Force Base 1996.

AW: Og hvordan gikk veien videre etter den grunnleggende utdannelsen?

EA: Fra 1997 fløy jeg F-16 og var senere også utvekslingspilot hos Royal Air Force i Storbritannia på Tornado F3.

AW: Så vidt vi vet er de også testflyger?

Quelle: YouTube

EA: Det stemmer. Jeg graduerte fra US Naval Test Pilot School i 2008 og har siden jobbet som testflyger for Forsvarsmateriell og er også involvert i programmet for innføringen av F-35 i det norske Luftforsvaret.

AW: En imponerende luftfarts CV, men hvordan kommer man fra F-16 eller F-35 til cockpiten på «den flygende raketten» ved navn Starfighter?

EA: Vel, jeg kom med foreningen Starfighterens venner for 5 år siden, og har jobbet med den operative siden i foreningen siden da.

AW: Men F-104 kan ikke sammenliknes med moderne fly. Hvordan har det seg at de fikk æren av å bli valgt som pilot på dette sjeldne enkeltindividet?

EA: Jeg har alltid vært interessert i historiske fly, både stempelmotordrevne og jet. Til nå har jeg fløyet rundt 90 forskjellige typer og av mine 3000 flytimer er ca. 1000 på maskiner med stempelmotor, inkludert den legendariske Spitfire og P-51 Mustang.

Foto: Starfighter.no via Facebook
Foto: Starfighter.no via Facebook

AW: F-104 er ansett for å være særlig utfordrende å fly og som en flytype som knapt tilgir noen feil. Hvordan forberedte de dem på oppgaven? Finnes det overhodet en simulator som de kan trene i?

EA: Nei, simulator finnes det ikke. Jeg gjennomgikk håndbøkene til F-104 i selvstudium og pratet med tidligere piloter og teknikere for å forberede meg på den første turen.

AW: Men de hadde ingen mulighet til å utføre noen opplæringsturer med en erfaren flyger på forhånd?

EA: Nei, det hadde jeg ikke. Men jeg tilbrakte mye tid i cockpiten på bakken med å gjøre meg kjent med og sette meg inn i systemer, instrumenter og sjekklister.

AW: Hva betyr det for deg, å fly den legendariske Starfighteren?

EA: Jeg har alltid drømt om å få lov til å fly dette luftfartsikonet selv engang, men jeg hadde aldri trodd at den drømmen noen gang skulle gå i oppfyllelse. Det er en stor ære jeg har blitt tildelt og jeg er stolt av kunne være en del av teamet rundt LN-STF.

AW: Hva skjer videre?

EA: Vi har et testprogram å fly, som vi ønsker å fullføre snart. Deretter får vi se hva neste år bringer.

AW: Takk for praten og always happy landings!

(red HP / Bilde: Eskil Amdal i cockpiten på et Spitfire - Bilde: Levert av Eskil Amdal / Oversettelse fra tysk til norsk: C. Meltzer)